Проверка на с инструмента InVID/WeVerify показа, че снимката е технически

...
 Проверка на с инструмента InVID/WeVerify показа, че снимката е технически
Коментари Харесай

FactCheck: Манипулирана снимка представя украински войници като н...

.

 

Проверка на с инструмента InVID/WeVerify сподели, че фотографията е механически манипулирана – нашивката с украинско знаме е инсталирана, а орелът на ръкава на дясностоящия човек е дублиран от униформата на индивида отляво и прибавен към фотографията.

 

Инструментът за инспекция на фотоси InVID/WeVerify дава опция за инспекция на изображения посредством разнообразни логаритми. Алгоритъмът GHOST компресира и обработва елементи от изображението, с цел да открои райони, които е евентуално да произлизат от друго изображение. Белите, светлозелени или светлосини сектори подхождат на евентуални следи от подправяне на изображението.

 

На някои от фотосите може да бъде забелязан воден знак на Телеграм канала Бэнди/Bandy. Той популяризира изявления, подкрепящи съветската пропагандна теза, че „ украинците са фашисти “.

 

Част от публикуваните изявления цитират като източник обява в профила  на Джаксън Хинкъл в обществената мрежа X. Хинкъл е американски ютюбър и политически коментатор. Той е прочут в обществените мрежи с проруските си възгледи и с любовната си връзка си с Мис Русия Анна Линникова, за която излиза наяве от профилите му в обществените мрежи. Профилът на Джаксън Хинкъл в Twitch е отстранен, поради разпространяване на опровергана тайна доктрина, съгласно която украинският президент Володимир Зеленски е избягал от Украйна след началото на съветската инвазия през 2022 година

 

Кремълската агитация постоянно употребява манипулирани видеа и изображения, с цел да показа украинците като „ нацисти “. Необходимостта от „ денацификация на Украйна “ е една от аргументите, които Русия показва, с цел да оправдае нахлуването си през февруари 2022 година Различни медии и проверители на обстоятелства са разкривали сходни манипулирани изображения.

 

Македонската организация за инспекция на обстоятелства Truthmeter.mk разкрива манипулирана фотография на младоженци, отправящи нацистки привет на фона на украински байрак, който е в допълнение прибавен в изображението.

 

Албанският проверител на обстоятелства Faktoje.al опровергава изображение на хипотетични украински бойци, държащи знамето на Третия райх, което не е част от истинското изображение.

 

Автор: Ваня Гривова, FactCheck.bg
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР